27. helmikuuta 2011

Lemon Curd muffinit, osa 1

Pakkaset ovat vihdoinkin hellittäneet ja kevät näyttäisi olevan jo tulossa, ihanaa!!! Mikäs näihin aurinkoisiin päiviin paremmin sopisikaan kuin raikkaan sitruunaiset lemon curd -muffinit appelsiinin makuisella tuorejuustokuorrutteella.

Anteeksi, että lupaamani reseptin päivitys tänne blogiin asti kesti aiottua kauemmin, sain nimittäin riesakseni viheliäisen flunssan. Kuumeen, kolotusten ja yskän keskellä en ole jaksanut vääntäytyä koneelle kirjoittelemaan, mutta nyt näyttäisi olevan flunssakin jo paranemassa, joten tässä reseptit.

Tein siis viime viikonloppuna ensimmäisen kokeiluerän lemon curdia ja lemon curd -täytteisiä muffineita. Lemon Curd onnistui mainiosti, tein sitä Dansukkerin reseptillä. Valmistaminen oli oikein nopeaa ja helppoa ja lemon curdin rakenne oli hyvä ja maku oikea. Olen kokeillut tuota lemon curdia nyt myös englantilaisten perinteiden mukaisesti paahtoleivän päälle ja se toimii siinäkin mainiosti.

Kiireisimmille rouville tiedoksi, että näiden muffineittein täytteeksi sopii hyvin myös valmiina ostettu lemon curd, jota voi etsiskellä kaupan hillohyllyiltä. Jos päädyt kuitenkin kokeilemaan lemon curdin valmistamista, on hyvä tietää, että itse tehty lemon curd säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa. Leivonnassa ylijäänyttä tahnaa ei tarvi siis heittää pois, vaan sen voi käyttää myöhemmin esimerkiksi leivän päällä.

Muffinit tein Pullahiiren leivontanurkka - blogista löytämälläni reseptillä. Alkuperäinen resepti on Dagens Muffin -sivustolta, mutta varoituksen sananen: Alkuperäisessä reseptissä on virhe, joka on Pullahiiren leivontanurkan reseptissä ja siis tuossa tähän liittämässäni reseptissä korjattu. Kuorrutteen tein soveltamalla tänne jo aiemmin liittämääni tuorejuustokuorrutteen ohjetta, mutta näihin muffineihin kävisi oikein hyvin myös yksinkertainen kermavaahtokuorrutus. Halutessaan kuorrutuksen voi jättää kokonaan pois, sillä muffinit itsessään ovat niin raikkaita, että kuorrutusta ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Kuvat eivät valitettavasti ole nyt tällä kertaa mitenkään erityisen onnistuneita älkääkä ihmetelkö, että itse muffineitten ulkonäkökin on vähän "hutaistun" oloinen. Hankin nimittäin tässä taannoin kätevät silikoniset muffinivuoat, joita käytän leipoessani muffineita kotivaraksi. Mielestäni on epäekologista käyttää paperisia muffinivuokia, kun muffinit päätyvät parempiin suihin samantien ja paperiset vuoat lentävät roskiin oltuaan käytössä vain muffineitten paiston ja kuorrutuksen ajan.

Jos leivon muffineita esim. synttärikesteille, niin asia on tietysti aivan eri, mutta kotona oman perheen kanssa syötäviksi tarkoitetut saavatkin mielestäni olla vähän "kotikutoisen" näköisiä, siksi käytän ekologisia silikonivuokia kertakäyttöisten paperivuokien sijaan. Sitä paitsi kokeiluerä on kokeiluerä ja maku on tärkein. ;) (Seli seli.)

Nämäkin muffinit olivat siis ihan onnistuneita, mutta en ole kuitenkaan vielä aivan tyytyväinen lopputulokseen. Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia herkkuja saa kyllä aikaiseksi tälläkin reseptillä, mutta jatkan silti täydellisen reseptin etsintää ja kehittelyä. Seuraavaksi aion kokeilla erästä brittiläisestä ruokablogista löytämääni reseptiä.


HELPPO JA NOPEA LEMONCURD

4 dl tomusokeria
2 sitruunan kuori
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia

Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoret. Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja kananmunat. Anna seoksen kiehahtaa ja sekoittele kunnes se sakenee.

Ota kattila liedeltä ja lisää rasva. Sekoita, kunnes voi on kokonaan sulanut ja sekoittunut tahnaan. Kaada valmis lemon curd purkkeihin.

Säilyy jääkaapissa noin 2-3 viikkoa. Lemon Curd maistuu paahtoleivän kera ja se sopii hyvin myös kakkujen ja torttujen täytteeksi.

RAIKKAAT LEMON CURD SITRUUNAMUFFINIT

24 kpl tavallisia muffineita

200 g sulatettua voita tai margariinia
4 munaa
4 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa tai jogurttia (itse käytin maustamatonta jogurttia)
Kahden sitruunan mehu ja raastettu kuori

Täyte:
Lemon curdia, itse tehtyä tai valmiina ostettua

Vatkaa voi ja munat kuohkeaksi. Lisää munat, yksitellen vatkaten. Sekoita vaniljasokeri, sitruuna ja jogurtti joukkoon. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, lisää taikinaan varovasti vatkaten.

Laita vuokien pohjalle n. 1-2 cm taikinaa. Laita päälle noin 1 tl lemon curdia ja lisää taikinaa melkein muffinivuoan reunaan asti. Paras lopputulos tulee jos käyttää muffinivuokien alla muffinipeltiä, mutta pelkät paperiset tai silikoniset muffinivuoat käyvät myös.

Paista muffineita 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Mikäli haluaa tehdä isoja muffineita, taikinasta tulee 12-18 kpl ja niitä pidetään uunissa noin 15-20 min. Päällystämällä muffinit oman maun mukaan näistä saa erityisen herkullisia.

APPELSIINITUOREJUUSTOKUORRUTE


200 g tuorejuustoa (maustamatonta tai appelsiinin makuista)
125 g pehmeää voita
11-13 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kuumaa appelsiinimehua (tai vastaava määrä Cointreauta tai muutaTriple Sec -likööriä)
keltaista elintarvikeväriä (nestemäinen)

Päälle:
Nonparelleja

Sekoita tasaiseksi seokseksi pehmennyt tuorejuusto, voi, tomu- ja vaniljasokeri. Lisää kuuma appelsiinimehu. Lisää lopuksi keltaista elintarvikeväriä, kunnes seos on haluamasi sävyistä. Kuorrutemassa saa olla melko täpäkkää eli siis koostumukseltaan jäykähköä. Pursota kuorrutus jäähtyneiden muffineitten päälle ja koristele lopuksi esim. nonparelleilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥