16. helmikuuta 2011

Hamppua (ja vähän muitakin aineita) kehiin!

Käsin tiskaaminen on mielestäni inhottavaa, mutta kaikkia astioita ei vaan voi tunkea tiskikoneeseen. Keltaisessa huvilassa ongelmana on myös se, että nykyinen tiskikoneemme on toivottoman pieni ja siten alimitoitettu Rouvalle, joka kokkaa ja leipoo paljon. Tilanteeseen saadaan tulevassa keittiöremontissa parannus, mutta toistaiseksi on pakko tulla toimeen tuon kääpiötiskarin kanssa.

Nykyisen tiskikoneen koosta johtuen joudun siis harrastamaan käsin tiskaamista paljon enemmän kuin haluaisin. Vastenmielistä puuhaa, mutta pakkohan se on tehdä jos meinaa, että kipot ja kupit ovat puhtaana seuraavan kerran kun leivontavimma iskee. Jotenkin hommasta pitäisi saada jos ei miellyttävämpää, niin ainakin siedettävämpää. Auttaisiko tiskaamisessa tarvittavien välineiden päivitys?

Kuva: Kierti
Olen jo aiemmin tilannut Kiertiltä uudet tiskirätit. Epähygieeniset ja tylsät perustiskirätit heitin roskiin ja tilalle hankin ekologista bambua ja hamppua ihanissa kuoseissa! Bambu ja hamppu materiaaleina ovat minulle ennestään tuttuja tyttöjen kestovaipoista, mutta "suuremmalle yleisölle" ne lienevät vielä jossain määrin vieraita.

Sekä hampun että bambun imukyky on aivan uskomaton, aivan toista luokkaa kuin perinteisellä puuvillalla tai millään keinokuidulla. Lisäksi molemmat ovat luonnostaan antibakteerisia kuituja, eikä niissä pöpöt kasva, joten ne sopivat siivouskäyttöön paremmin kuin hyvin. Bambu myös estää luonnostaan hajuja, kätevää eikö totta!

Bambu on heinäkasvi, joka kasvaa hyvin nopeasti ja ilman lannotteita, toisin kuin perinteinen puuvilla. Bambu ei vaadi myöskään lainkaan keinokastelua, vaan se kasvaa hienosti hyvinkin niukalla vedellä ja kasvaessaan se sitoo myös runsaasti hiilidioksidia. Myös hampun viljely vaatii vain hyvin vähän vettä eikä torjunta-aineita tarvita ollenkaan. Hamppu myös uudistaa maaperää jokaisella sadolla, koska se sitoo typpeä ja hampun pitkät juuret ehkäisevät eroosiota. Todellisia superekokuituja siis molemmat ja Kiertin tiskirätit ovat kuoseiltaankin niin kauniita, että niitä on todella ilo käyttää.

Kuva: Kierti

Entäs sitten muut tiskaamisessa tarvittavat välineet? Mielessäni ei ole nyt mikään muovinen perustiskiharja, vaan jotain rehellisesti kaunista. Haaveilen nimittäin puisesta tiskiharjasta. Osaako joku sanoa kuinka hyvin puuvartiset tiskiharjat kestävät oikeaa käyttöä? Ei kai niitä kuitenkaan koristeeksi ole tarkoitettu?

Redeckerin käsittelemättömästä pyökistä valmistetut puiset tiskiharjat esim. ovat Saksassa tehtyjä, ei siis mitään epäilyttävissä oloissa tehtyjä riistotuotteita. Valmistusmaana Saksa vaikuttaa jostain syystä mielestäni laadunkin puolesta aina luotettavalta, joten ehkäpä uskaltaudun kokeilemaan. Valmistajan mukaan näiden tiskiharjojen harjaksetkin ovat luonnonkuitua, kuulostaa ihanan nostalgiselta, vaan kuinkahan hyvin luonnonharjakset oikeasti tehoavat? Riittääkö hankaustehoa rankempaan tiskaukseen? 

Kuva: Kas kummaa

Tai pitäisikö sittenkin ostaa värikkäämpi harja? Hauskintahan näissä puisissa tiskiharjoissa on nostalgisen ulkonäön lisäksi se, että ne ovat oikeasti aika ekologisia. Puisiin tiskiharjoihin saa nimittäin myös vaihtopäitä ja kun yhden vaihtopään on käyttänyt loppuun sen voi vaikka kompostoida, koska valmistuksessa ei ole käytetty kuin puuta ja luonnonharjaksia. Eipä tarvi vaivata mieltänsä muovisen tiskiharjan hiilijalanjäljellä, vanhan tiskiharjanhan voi käyttää vaikka takan sytykkeenä!

Kuva: Kas kummaa

Bake & Party -verkkokaupasta löytyisi myös puuvartinen tiskiharja, jossa on iloisen värikkäät harjakset. Täältä voisi tilata tiskiharjan samoilla toimituskuluilla leivontatarvikkeiden kanssa, mutta näihin harjoihin ei saa vaihtopäätä ja harjaksetkin taitavat kuitenkin olla muovia. Värit kyllä ovat ihanan hedelmäisiä...

Kuva: Bake & Party

Vielä pitäisi sitten löytää kiva astianpesuainekin. Perusfairyhan  on tietysti tehokasta, mutta nyt olikin tarkoitus saada tiskaamisesta vähän houkuttelevampaa pienellä tiskipöydän "kasvojen kohotuksella". 

Kuva: Kas kummaa

Lempi-tuotemerkillä myytävää kotimaista astianpesuainetta ainakin saa monista verkkokaupoista, esimerkiksi Kas kummaa -verkkokaupasta. Lempi-astianpesuaineiden tuoksuvaihtoehtojen nimet ovat houkuttelevia, löytyy nimittäin koivua, mansikkaa ja merta. Pitäisi päästä kuitenkin oikeasti tuoksuttelemaan, ettei vahingossa osta ärsyttävän hajuista astianpesuainetta. Siinähän voisi käydä niin, että alkaisi inhottavan hajun takia vieroksumaan tiskaamista entisestään! 

Lempi-astianpesuaineen pakkaukset ovat kierrätysmuovia, mutta eivät kovin houkuttelevan näköisiä. Voihan toisaalta tiskiaineen siirtää kauniiseen lasipulloon ja säilyttää siinä. Esimerkiksi Ikeasta saa edullisesti kivoja lasisia ja keraamisia pumppupulloja, voisi oikeastaan ostaa kaksi pulloa ja laittaa toiseen tiskiainetta ja toiseen käsisaippuaa...

Kuva: Villa Harmonie

Myös Mummi ja minä -tuotemerkillä löytyy ekologisia astianpesuaineita, ne on valmistettu kasviperäisistä, uusiutuvista raaka-aineista ja niissä on myös houkuttelevia tuoksuvaihtoehtoja: Polkkakarkki, mansikkamarenki, sitruunasooda, eukalyptus-pastilli...

Villa Harmonie -verkkokaupasta saisi samalla vaivalla Mummi ja minä -astianpesuaineen kanssa myös Mummi ja minä - tiskiharjankin.... Olisikohan kivaa tiskata piparmintun tuoksuisella tiskiaineella? Täytyy varmaan vaan kokeilla, eipä nuo niin kalliita ole, etteikö voisi kokeilumielessä yhtä pullollista ostaa.

Kuva: Villa Harmonie

Onneksi nykyään on olemassa näitä verkkokauppoja, ei kiireisellä Rouvalla olisi kyllä aikaa vatvoa tiskiharjoja ja tiskiaineita tuntitolkulla jos pitäisi juosta kaupasta toiseen. Nyt nämäkin ostokset voi tehdä juuri silloin kun itselle parhaiten sopii, eikä minunkaan ole pakko enää tyytyä niihin tuotteisiin mitä marketista sattuu olemaan tarjolla.

No, jottei tähän projektiin tarvi montaa iltaa tuhlata, on pakko todeta, että onneksi on sentään tiskirätit ja astiapyyhkeet jo hankittuina. :) Niin, ne astiapyyhkeet tilasin Burgundy Rose -verkkokaupasta (sieltä saa muuten aivan järkyttävän loistavaa palvelua!!!), kun löysin niin ihania Gripsholmin pyyhkeitä, jotka on valmistettu luonnonmukaisesti viljellystä puuvillasta. :) Luojalle kiitos verkkokaupoista!

Lisätietoja:

6 kommenttia:

  1. Ostin vuosi sitten ystävälle puisen tiskiharjan joululahjaksi (tiedän, outo lahja :D). Harja on edelleen käytössä, toki vaihtopäitä on mennyt useampi. Olettaisin siis, että aika hyvin kestävät käyttöä.

    VastaaPoista
  2. Puiset tiskiharjat on hyviä! Kestävät hyvin käytössä ja tosiaan ovat kauniita. Omani olen saanut lahjaksi (mun mielestä hyvä lahja) tai ostanut Ruohonjuuresta.

    VastaaPoista
  3. Kiva kuulla, että puiset tiskiharjat kestävät käyttöä. Uskaltaudun siis tilaamaan meillekin oman.

    Mielestäni kaunis, puinen tiskiharja ei ole muuten ollenkaan huono lahja! Tykkään itsekin antaa lahjaksi käyttötavaroita, jotka eivät jää kaappeihin pyörimään. Itse laitoin esim. viime jouluna tyttöjen kummeille paketteihin ekopuuvillaisen keittiöpyyhkeen, Soap Factoryn palasaippuaa ja Kiertin bambuisen tiskirätin. ;)

    VastaaPoista
  4. Puiset tiskiharjat todellakin ovat hyviä käytössä, hankaavat hyvin ja kun harjakset (todella pitkän ajan kuluttua)menevät lyttyyn, on vaihtopää helppo vaihtaa! En ikinä enää osta toisenlaista! <3

    Älä ihmeessä osta mitään Ikeasta! Riistotyövoimaa ja tuotteiden suunnittelijatkin tekevät työtä ilmaiseksi! Kyllähän jo pitäisi hälyttää, ettei kaikki kunnossa, kun noin älyttömän halvat hinnat..
    Mutta lasipumppupullo-ideaa olen minäkin käyttänyt :) Pohjalle voi laittaa vaikka lasihelmiä tai vaikka simpukoita, jos haluaa oikein söpöillä!

    Et tainnut mainita, olivatko nuo kaikki esitellyt pesuaineet biohajoavia? Vai oliko itsestäänselvyys, kun ekologisia?! ;)
    En ymmärrä miten jotkut vielä käyttävät joitain muita tiskiaineita, johtuneeko tietämättömyydestä vai ennakkoluulosta, ettei lika lähde kunnolla?! Kaikki käyttämäni biohajoavat pesuaineet ovat täysin fairyjen ja muiden veroisia, se pitäisi vaan kertoa ihmisille!

    Kiitos ihanista vinkeistä, "hyvän tiedon" levittämisestä ja nautinnollista tiskausta! :)

    T:Jenni

    VastaaPoista
  5. Kiitos Jenni viestistäsi!

    Olet varmasti oikeassa kritisoidessasi Ikeaa, se vaan tuppaa "krääsän" tarpeessa tulemaan ensimmäisenä mieleen. Ehkäpä uppoudun hankkimaan myös pumppupullot jostain kivasta verkkoputiikista. :)

    Itse huomasin eilisellä kauppareissulla hauskan kiveä muistuttavan pumppupullon, joka on Luhdan valmistama. Täytyy perehtyä siihen seuraavalla kauppareissulla tarkemmin.

    Se tosiaan unohtui mainita, että molemmat astianpesuaineet ovat täysin biohajoavia eivätkä sisällä zeoliittia, fosfaattia tms.

    VastaaPoista
  6. Kiitoksia vastauksesta!
    Hyvä, niin arvelinkin niiden (pesuaineiden) olevan. :)
    Taidanpa hankkia mitä pikimmiten noita herkulliselta kuulostavia astianpesuaineita! Nam, piparminttu...

    Minäkin olen muuten antanut joulu, ym. -lahjaksi pesuaineita, koska ne tulee aina käytettyä ja jotta lahjansaajat positiivisen käyttökokemuksen kautta saattaisivatkin alkaa käyttämään myrkyttömiä pesuaineita!

    Kuulostaapas jänskän näköiselle pumppupullolle! Luonto on tosiaankin muotia XD Mutta sehän on vain hyvä asia!

    T: Jenni

    VastaaPoista

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥