10. helmikuuta 2011

Kirpeää pakkasta ja kuumaa kaakaota

Luulin pitkään olevani kesäihminen, onhan silloin luonto vehreimmillään ja ilmakin leppoisan lämmin. Parin viimeisen hellekesän aikana olen kuitenkin huomannut, että kesä ei ehkä sittenkään ole minun juttuni, ei ainakaan jos on viimeisillään raskaana. Älkää käsittäkö väärin, rakastan kyllä kesäisen luonnon kauneutta, ulkona grillaamista ja öiden valoisuutta, mutta se helle... Miten sen kanssa tulee toimeen, kun elimistön lämmönsäätelyjärjestelmät pettävät?

Jos hankkisi ilmastoinnin ja antaisi sen paahtaa täysillä kaiken aikaa kiittäisi luonto taas luonnonystävää, mutta jatkuvassa kuumuudessa tulee vaan kiukkuiseksi. Ikkunoita ei kuitenkaan voi pitää koko aikaa auki, kun muuten kissat karkaavat. Ulkonakin pitäisi päästä varjoon, kun jatkuva auringon porotus provosoi migreenin eikä ihoni edes rusketu, muuttuu vaan hetkellisesti punaiseksi ja palaa sitten taas valkoiseksi. Ja ne itikat ja ötökät... Osalle niistä olen allerginen ja lopuista en muuten vaan välitä.

Toista on talvella! Villasukat hellivät jalkoja ja pesällinen puita lämmittää takan ihanan hehkuvaksi. Ulkonakaan ei tule liian kuuma eikä kylmä, kun lisää vaan vaatekerroksia pakkaslukemien mukaan. Illat ja yötkin on ihanan hämyisiä, kynttilöillä saa lempeän ja lämpimän valon ja perheen kanssa voi käpertyä yhdessä katsomaan elokuvia, pelailemaan tai vaikka leipomaan. Ulkosaunassa käyminenkin tuntuu aivan erityiseltä kun saunalle hipsutellaan pimeän pihan poikki lumen naristessa tossujen alla. Taidan sittenkin olla talvi-ihminen, entäs Sinä?

Talven kirpeydestä puheen ollen, täällä on tällä hetkellä aivan ihana ilma! Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta, pakkasta on kirpakat -10 astetta, eikä edes tuule. Eilen ja tänään olen taas käynyt pitkillä vaunulenkeillä, Sinkulakin nukkuu päiväunet parhaiten ulkosalla. Niin ja nyt kun tiet on aurattu, täällä pääsee kulkemaan vaunujenkin kanssa vaivattomasti.

Vaunulenkin jälkeen minulle maistuu lämmin kaakao. Kaupan valmiskaakaojauheet on mielestäni tarkoitettu lapsille, itse harrastan"aikuisten kaakaota", mikä ei kuitenkaan tarkoita mitään alkoholiterästystä vaan hienostuneempia makuja ja vähemmän ylimakeutta. Kokeile ihmeessä ulkona reippailun jälkeen tai vaikka hiihtoretken eväänä, maistuu muuten aivan taivaalliselle. Niin ja sopivan kokoinen muki kaakaolle on tietysti se, jonka ympärille sormet mahtuvat oikein lokoisasti lämmittelemään.

Kaakaomukillisen kanssa on sitten mukava istahtaa nojatuoliin nauttimaan hyvästä kirjasta. Meidän kissamme ainakin osaavat nauttia pakkasista, nimittäin käpertymällä lämpimään paikkaan nukkumaan. 


KELTAISEN HUVILAN KAAKAO

1 mukillinen

3 dl maitoa
3 kukkurallista teelusikallista Van Houten kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl tavallista sokeria
kanelia oman maun mukaan

Lusikoi kuivat aineet mukin pohjalle, lämmitä maito kiehuvaksi, kaada mukiin ja hämmennä. Kun kaakao ja sokerit on liuenneet maidon sekaan, ota ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥