17. helmikuuta 2011

Vauvanruokatehdas

Niin se vaan aika kuluu ja kuopuskin on parin viikon päästä jo puolivuotias. Tämän rajapyykin myötä tulee Keltaisessa huvilassakin ajankohtaiseksi taas soseiden valmistus. Pieniä annoksia neiti onkin saanut viime viikkoina jo maistella vaikka itse olen vähän haikein mielin, kun tyttö siirtyy nauttimaan äidinmaidon lisäksi myös muita ruokia.

Bataatteja
Kaupoissahan on nykyään laaja valikoima kaikenlaisia vauvanruokia, löytyy sosetta ja puurojauhetta, velliä ja vaikka mitä. Itse teen soseet kuitenkin mieluiten itse ja tässä ei nyt ole kyse mistään hyvä äiti - pisteiden keräämisestä vaan yksinkertaisesti siitä, että haluan tietää mitä pikkuiseni syö. Kuulostaa ehkä hysteeriseltä, mutta haluan ainakin näin alussa myös välttää ylimääräisiä lisäaineita neidin ruokavaliossa.

Soseiden tekeminen itse voi tietenkin kuulostaa vaivalloiselta, mutta todellisuudessa se on todella helppoa. Eniten joutuu näkemään vaivaa kuorimisen kanssa, mutta vaikeaa valmistaminen ei missään nimessä ole, hieman työlästä ehkä. En osaa varsinaisesti sanoa, tuleeko kotitekoiset soseet kaupan valmissoseita halvemmaksi, ainakaan jos käyttää valmistuksessa luomuvihanneksia ja -hedelmiä, mutta tietääpähän tarjoavansa lapselle mahdollisimman puhdasta ruokaa. Jos perheen lapsilla on taipumusta ruoka-aineallergioihin, on soseiden itse tekeminen sikälikin perusteltua, ettei tarvi olla haukkana vahtimassa tuoteselosteita, kun tietää mitä on itse kattilaansa heittänyt.

Positiivista on mielestäni myös se, että itse tehtyihin soseisiin saa pikkuhiljaa lisättyä makuja ja mausteita siten, että siirtyminen muun perheen kanssa samaan ruokavalioon sujuu luullakseni paljon saumattomammin kuin siirtyminen kaupan vauvanruokahyllyltä tavalliseen kotiruokaan.

Itse teen soseet isoissa erissä, jolloin saan aikaiseksi ison määrän sosetta samalla kuorimisen ja keittämisen vaivalla. Pakastimessa hedelmä- ja vihannessoseet säilyvät vuoden verran, liha- ja kalasoseet muutaman kuukauden.

Kesäkurpitsoja
Mistä aineista soseita voi tehdä?

Itse on todella helppoa tehdä vihannessoseita esim. perunasta, bataatista, porkkanasta, kukkakaalista, parsakaalista, pakastemaissista (purkkimaissi ei käy, kun se on suolavedessä), herneistä ja kesäkurpitsasta. Bataatti varsinkin uppoaa vauvoille yleensä tosi hyvin, koska se on soseena makean makuista. Yöunien kannalta positiivista on myös se, ettei bataatista tule vauvalle masun kipristelyjäkään niin helposti kuin esimerkiksi perunasta.

Hedelmä- ja marjasoseita puolestaan saa tehtyä helposti esim. omenasta, päärynästä, mustikasta ja luumusta. Periaatteessa mitä tahansa tuoreita hedelmiä (aprikoosit, persikat, ananakset yms) voi käyttää, kunhan vaan kuorii ja pilkkoo ne ennen keittämistä. Sitrushedelmiä ja kiiviä kannattaa kokeilla varovaisemmin, sillä ne aiheuttavat monelle allergikolle oireita. Hedelmistä ja marjoista saa myös terveellisiä, vauvoillekin sopivia kiisseleitä.

Alle yksivuotiaalle ei suositella nitraattipitoisia kasviksia, lanttua, naurista, punajuurta, retiisiä ja pinaattia. Myös kiinankaali ja lehtisalaatti sisältävät nitraattia. Muita ei-suositeltavia ruokia ovat maksa (A-vitamiinin vuoksi), hunaja (botuliinin vuoksi) ja raparperi (oksaalihapon vuoksi). Samoin vihertävät ja itäneet perunat sekä sormenpäänkokoiset varhaisperunat eivät sovi alle 1-vuotiaille. Kuivattuja herneitä ja papuja vältetään huonon sulavuuden takia ja ituja ei ole syytä käyttää salmonellariskin takia.

Myöhemmin, kun makuja voi käyttää vapaammin, saa soseita maustettua, kun laittaa soseuttamisvaiheessa joukkoon tuoreita yrttejä, esim. persiljaa, tilliä tai vähän basilikaa tai keittää esimerkiksi perunan kanssa vaikka hitusen paprikaa ja soseuttaa sen sinne joukkoon.

Omenoita
Miten Rouva niitä soseita sitten tekee?

Kuorin ja pilkon vihannekset ja laitan kattilaan keitinvettä juuri sen verran, että palat peittyy. Keitinveteen ei tietenkään lisätä mitään suolaa tms. Sitten annan vihannesten kiehua niin kauan, että ne on haarukalla kokeilemalla ihan pehmeitä.

Kaadan koko keitinveden pois kattilasta, mutta en kaada sitä suoraan viemäriin, vaan kaadan sen kulhoon odottamaan. Vihannekset itsessään imee keittämisen aikana nestettä aina jonkin verran ja se nestehän irtoaa sieltä tietysti soseuttamisen aikana. Tuon nesteen määrää on kuitenkin vähän hankala arvioida päältä päin katsoen ja siksi soseutan ensin vihannekset sauvasekoittimella ilman lisättyä nestettä.

Kun vihannekset sitten on ihan soseena, lisään keitinvettä soseen joukkoon vähän kerrallaan ja sekoitan sen soseeseen aina ennen kuin laitan sekaan lisää nestettä. Sillä tavalla on mielestäni todella helppo saada soseesta sopivan paksua. Kannattaa muuten muistaa, että vastakeitetty sosehan on tietysti tulikuumaa ja kuumana se on juoksevampaa kuin kylmänä. Kannattaa siis tehdä soseesta aavistuksen löysän oloista, niin se on sopivan paksuista sitten "tarjoilulämpöisenä".

Lihasoseita on mielestäni kaikista helpoin tehdä keittämällä lihat. Esimerkiksi kanafilee kypsyy todella nopeasti ja kypsän fileen voi soseuttaa pienen nestemäärän ja rypsiöljytilkan kanssa sauvasekoittimella ja pakastaa sitten jääpalalokerikoissa. Sitten kun lihapalaset ovat jäätyneet, ne voi siirtää pieneen pakastepussiin ja siitä pystyy ottamaan aina yhtä kasvissoseannosta kohden tarpeellisen määrän lihaa. Alussa riittävä makuannos lihaa on 1 tl kerran päivässä, myöhemmin 1-1,5 ruokalusikallista kerran päivässä. Lähempänä vuoden ikää lihaa tarjoillaan kahdella aterialla päivässä.

Samalla tavalla kuin lihaa, voi tietysti kypsentää ja pakastaa kalaakin. Kun pakkasessa on vihannekset ja lihat/kalat erikseen pakastettuina, niitä on tarjoiltaessa helppo yhdistellä erilaisiksi yhdistelmiksi, ettei tule vauvallekaan joka päivä aina samaa ruokaa.

Perunoita
Miten soseet on helpointa pakastaa ja sulattaa?

Pakastaminen käy mielestäni kaikista parhaiten niissä kaikista pienimmissä Minigrip-pusseissa. Nämä pussit mahtuvat uskomattoman pieneen tilaan jo muutenkin täydessä pakastimessamme, enkä joudu uhraamaan leipomusten pakastamiseen varattua tilaa soseille. Minigrip-pusseihin saa sitä paitsi kätevästi kirjoitettua mitä pussissa on ja koska se sose on tehty. Pussitkaan eivät ole kertakäyttöisiä, sillä ne saa helposti pestyä ihan tiskivedessä lilluttelemalla. Helppoa ja halpaa. :)

Yhteen pussiin laitan yleensä n. 3-5 kukkurallista ruokalusikallista sosetta. Valmiiksi pussitetun soseen jäähdytän nopeasti kylmässä vedessä ja siirrän sitten pussit suoraan pakastimeen, ettei soseisiin ehdi vahingossakaan kehittyä mitään bakteereikasvustoja.

Soseitahan voi tietysti pakastaa myös Piltti-purkeissa tai muissa vastaavissa kannellisissa purkeissa. Etenkin lasisia purkkeja käytettäessä täytyy kuitenkin muistaa jättää "turpoamisvaraa", ettei purkki sitten hajoa soseen jäätyessä.

Päärynöitä
Sulatus onnistuu mielestäni parhaiten joko vesihauteessa tai mikrossa. Itse yleensä sulatan pussia kuumassa vedessä juuri sen verran, että se sose irtoaa muovista ja se saadaan liu'utettua ulos pussista ilman väkivaltaa. Muutama minuutti mikron sulatusteholla ja sose on valmista syötettäväksi.

PERUNA-, BATAATTI- TAI PORKKANASOSE

1 kg perunoita, bataattia tai porkkanoita
4-6 dl keitinvettä

Pese, kuori ja paloittele perunat/bataatit/porkkanat isoiksi paloiksi. Keitä kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Soseuta ja lisää keitinvettä tarvittaessa.

KUKKA- TAI PARSAKAALISOSE

1 kg kukka- tai parsakaalia
4-6 dl keitinvettä

Pese ja paloittele kukka- tai parsakaalit. Keitä vedessä noin 15 minuuttia, kunnes kukinnot ovat juuri ja juuri kypsiä. Siivilöi keitinvesi  talteen ja soseuta kasvikset. Lisää tarvittaessa keitinvettä.

MAISSI- TAI HERNESOSE

600 g pakastemaissia tai herneitä (=3 pussia)
3 dl vettä

Kiehauta vesi ja lisää maissit/herneet. Keitä noin 5 minuuttia. Ota keitinvesi talteen ja soseuta maissit/herneet. Lisää keitinvettä niin, että sose on sopivan löysää.

PÄÄRYNÄ- TAI OMENASOSE

0,5 kg omenoita tai päärynöitä
noin 3 dl vettä

Kuori ja poista siemenkota hedelmistä, paloittele ja keitä muutaman minuutin ajan. Soseuta pehmeät hedelmät, lisää soseeseen hieman keitinvettä tarvittaessa.

PERSIKKA- TAI APRIKOOSISSOSE

6-10 persikkaa/aprikoosia
noin 5 dl vettä

Pese ja kuori hedelmät ja poista hedelmien sisällä olevat kivet. Paloittele hedelmät ja kypsennä muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä. Kaada ylimääräinen keitinvesi pois ja soseuta.


P.S. Pian on jo kevät ja aika alkaa idättämään pieniä taimia kasvimaalle. Pienelläkin kasvimaalla saa hyvin kasvatettua esimerkiksi porkkanoita, kesäkurpitsaa, herneitä, yrttejä ja muita herkkuja lapsille ja itsellekin. Monia vihanneksia, esimerkiksi paprikaa ja tomaatteja saa kasvatettua myös parvekkeella.

2 kommenttia:

  1. Meillä on lapsi tuloillaan ja kovasti mietitään noita ruoka-asioita jo näin ennakkoon. Erittäin mukava, että olet kirjoittanut näin hyvän, kattavan ja selkokielisen tekstin aiheesta. Hyvät neuvot on aina paikallaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos.Tästä sai monta hyvää vinkkiä!

    VastaaPoista

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥