30. tammikuuta 2011

Haetaan leivinuunitukihenkilöä!

Astellessani ensimmäistä kertaa Keltaisen huvilan keittiöön, katseeni kiinnittyi välittömästi koko keittiötä hallitsevaan valtavan kokoiseen puuhellaan. Tiedättehän ne romattiset haaveet omassa leivinuunissa valmistetusta rapeasta leivästä ja kirpeän pakkaspäivän kruunaavat puuhellan tulilla haudutetut maistuvat pataruoat? Molemmat ovat kuitenkin toistaiseksi vain haaveita, valitettavasti. Rapeaa leipää keittiössämme on kyllä leivottu ja talvipakkasilla haudutettu ihania pataruokia, mutta nämä kaikki on toistaiseksi valmistettu sähköuunissamme. Nimittäin ihana puuhellamme todellakin on Keltaisen huvilan keittiön helmi, mutta kerrostalossa kasvaneena en valitettavasti vielä hallitse leivinuunin käytön kaikkia hienouksia.

Miten ihanaa olisikaan jos todellakin olisi olemassa oikeita leivinuunitukihenkilöitä, jotka voisivat kädestä pitäen perehdyttää meitä ei-niin-osaavia Rouvia! Toistaiseksi siis puuhella saa toimittaa sisustuselementin ja tunnelmanluojan virkaa, vaikka on sillä toki huvilaa lämmitettykin talvipakkasilla. Hektisimmän vauva-ajan mentyä ohi aion kyllä perehtyä puuhellan käyttöön ruoanlaitossa joko kantapään kautta tai sitten osaavamman emännän avustuksella. Vinkkejä otetaan vastaan! Vaikkei Högforssimme päivittäiseen käyttöön päätyisikään, saa se silti säilyttää paikkansa keittiössämme myös tulevan keittiöremonttimme jälkeenkin. Niin ja siitä remontista lisää sitten myöhemmin. :)

Tässä kuitenkin ihana talviruokaresepti, jonka löysin uusimmasta Yhteishyvä-lehdestä. Valmistin tätä eilen ja täytyy sanoa, että se maistui oikein hyvältä. Hitaasti uunissa hautuvat ruoat ovat perheellisellekin siinä mielessä käteviä, että suhteellisen lyhyillä esivalmisteluilla saa ruoan uuniin kypsymään ja kypsymisen aikana voi viettää aikaa perheen kanssa vaikka lautapelejä pelaillen tai ulkoillen. Tämä kyseinen liharuukku on hauduttamisen ansiosta erittäin pehmeän makuista, eikä mustapippurituorejuusto tee siitä liian väkevää perheen pienimpienkään makuun.



LIHARUUKKU

6 annosta

1 sipuli
800 g naudan paistisuikaleita
1 rkl margariinia ja öljyä
1 tl suolaa
100 g mustapippuri-tuorejuustoa
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
2 rkl soijakastiketta

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi. Ruskista lihasuikaleet margariini-öljyseoksessa kahdessa erässä. Siirrä ensimmäinen lihaerä pataan. Lisää loppujen ruskistuneiden lihojen joukkoon sipuli ja anna hetken aikaa pehmetä. Murenna pannulle juusto ja lisää joukkoon vesi. Kääntele seosta, kunnes juusto on täysin sulanut. Valuta lihaseos pataan. Anna hautua 175-asteisessa uunissa tunnin ajan. Lisää kerma ja soijakastike ja sekoita. Anna padan hautua vielä noin 15 minuuttia. Tarjoile perunoiden kanssa.

Liharuukun voi hyvin tarjota myös riisin tai vaikka perunamuusin kera ja höysteenä sopii hyvin tarjota myös punajuuri-sinihomejuustovuokaa, kuten itse eilen tein.

2 kommenttia:

  1. Mukavan oloinen blogi sinulla :)

    Minä tarvitsisin leivinuunitukihenkilöä myös. Lämmittäminen kyllä sujuu, ja silloin tällöin laitan yöksi hirvipaistin uuniin, mutta muuhunkin ruoanlaittoon ja leivontaan olisi mukava sitä hyödyntää.

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistäsi. :)

    Kiva kuulla, että en olen ainoa, jolla on leivinuunin käyttö hieman hakusessa. Riistaruokien oikeaoppiseen valmistamiseenkin voisin tarvita tukihenkilöä. Isäni teki aikoinaan todella maukasta jänispaistia, mutta hirvenlihaa on tullut harvemmin laitettua, kun kukaan lähipiiristä ei kuulu hirviporukoihin. Täytyypä laittaa tämäkin ajatus muhimaan. :)

    VastaaPoista

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥