22. tammikuuta 2011

Huvilassa tuoksuu nyt tuore ruisleipä

Isäni on jo muutamien vuosien ajan leiponut itse todella maukasta ruisleipää. Vaikka ajatus kotitekoisesta ruisleivästä onkin ollut todella houkutteleva, en ole kuitenkaan uskaltanut hommaan ryhtyä, sillä jostain syystä olen ajatellut ruisleivän leipomisen olevan kovin työlästä ja vaikeaa.

Kotitekoisen ruisleivän valmistaminen on kuitenkin varsin helppoa, sillä ruokakaupoista löytyy nykyään Helsingin Myllyn valmistama mainio Ruisleipäaines. Ruisleipäaines löytyy samasta hyllystä muiden jauhojen ja leivontatuotteiden kanssa ja pussin kyljessä on myös valmis ohje taikinaa varten.

Kuva: Helsingin Mylly Oy
Helsingin Myllyn väki on siis kaikessa ystävällisyydessään nerokkaasti  yhdistänyt samaan tuotteeseen täysjyväruista jauhona ja mallastettuna ja mukana on myös tuikitärkeä ruistaikinajuuri. Meidän puhtaan ruoan ystävien onneksi joukkoon ei ole laitettu lainkaan säilöntäaineita, aromivahventeita tai E-koodeja, joten valmis leipä on terveellistä myös perheen pienimmille herkkusuille.

Kaiken kaikkiaan siis aivan loistava tuote meille, jotka emme ole aiemmin leiponeet itse ruisleipää. Isäni mahtavan ruisleivän innoittamana en kuitenkaan malttanut mennä pussin kyljestä löytämäni "lisää vain hiiva ja vesi" -ohjeen mukaan, vaan lisäsin taikinaan muutamia aineksia, joita isäni suositteli.

Taikinan leipomiseen ja leipien paistamiseen meni kaikkine nostatuksineen muutaman tunnin verran aikaa, mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen. Kotitekoisen ruisleivän peikko on nyt tässä taloudessa selätetty ja voin luvata, että näitä leivotaan pian lisää. Nam.

Tämän ruisleipäreseptin myötä toivotan Sinut tervetulleeksi Keltaiseen huvilaan.


KELTAISEN HUVILAN KUITURUIS

36 kpl

18 dl vettä
2 pussia kuivahiivaa
33 dl Myllärin ruisleipäainesta
2,5 dl kauraleseitä
1 dl esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
2 dl leipäsiirappia
jauhotusta varten ruisjauhoja tai Myllärin ruisleipäainesta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää nesteeseen kauraleseet, ohrasuurimot ja leipäsiirappi. Lisää Myllärin ruisleipäaines ja vaivaa taikina sopivan pehmeäksi, pehmeämmäksi kuin esimerkiksi pullataikina. Peitä taikinakulho tiiviisti muovikelmulla tai liinalla. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 60-90 minuuttia.

Jauhota pöytä tai muu riittävän iso leivonta-alusta runsaasti ja huolellisesti. Jauhota myös kätesi reippaasti, ota kimpale taikinaa ja muotoile siitä noin ranteesi paksuinen pötkö. Leikkaa pötköstä 3-4 cm:n paksuisia paloja, pyörittele ne käsissäsi ensin palloiksi, kuten sämpylät ja aseta ne sitten leivinpaperilla peitetylle pellille siten, että leivän paksuus on n. 2 cm. Pistele leivät haarukalla. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 40 minuuttia.

Kostuta leipien pinnat juuri ennen paistoa vedellä, voit käyttää kostuttamiseen joko pullasutia tai sumutinpulloa. Paista leipiä 250 asteessa noin 25 minuuttia. Voit kostuttaa leipien pintaa sumutinpulloa käyttäen kerran tai kaksi paiston aikana tai asettaa uunin pohjalle vettä paistonkestävässä astiassa. Kosteuden tarkoituksena on estää leivän kuoren kivettyminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥