29. tammikuuta 2011

Punainen vallankumous!

Punajuuri on syyttä suotta hyljeksitty juures, sillä siitä saa aikaiseksi monia varsin maistuvia ruokia. Itsekin luulin ennen, että punajuuri kelpaa vain rosolliin tai etikassa säilöttäväksi, mutta myönnän olleeni väärässä. Punajuuri on nimittäin todellista superruokaa.

Punajuuri tai oikeammin punajuurikas sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä ja vitamiineissakin löytyy joka lähtöön. Esimerkiksi B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia on suomalaisessa ruokavaliossa yleensä vain vähän, mutta punajuuressa sitä on runsaasti. Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan sekä verisuonten ahtautumiseen eli suomalaisen verisuonitautiperimän tietäen riittävä folaatin saanti on sangen terveellistä ja erittäin toivottavaa.

Tiesitkö muuten, että punajuuri saa kauniin syvänpunaisen värinsä antioksidantteihin kuuluvista betalaiineista? Betalaiinien terveysvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta niillä saattaa olla merkitystä hapettumiseen liittyvien sairauksien estossa. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa. Kaikki nämä hyvät ominaisuudet siis yhdessä ja samassa epätrendikkäänä pidetyssä juureksessa! (Lähde: www.kasvikset.fi)

Jouluna äitini valmisti punajuuri-sinihomejuustovuokaa ja suurena homejuustojen ystävänä omin reseptin välittömästi. Tällä alla olevalla reseptillä voi punajuuresta valmistaa maukasta ruokaa, joka käy hyvin ateriaksi sellaisenaan. Itse olen tarjonnut tätä herkkua myös naudanpaistin höysteenä ja liharuukun lisukkeena. Sisälläni on Suurperheen äiti, joka itsepintaisesti valmistaa kaikkia ruokia aina enemmän kuin pienen perheen yhden aterian tarpeiksi. Olen siis olosuhteiden pakosta perehtynyt ylijääneiden ruokien pakastamiseen ja vinkkinä voinkin kertoa, että tämä punajuuriruoka on helppo myös pakastaa ja se säilyttää pakastuksessa ja sulatuksessa hyvin sekä makunsa että rakenteensa. Kaikista kätevintä on pakastaa punajuurivuoka annosrasioissa, jolloin on helppo sulattaa kerrallaan vain tarvitsemansa määrä. Sulatetun punajuuri-sinihomejuustovuoan kaveriksi voi paistaa vaikka kanafileen ja terveellinen pikaruoka on valmiina vain muutamassa minuutissa!


PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOVUOKA

1/2 kg punajuuria
1 sipuli
1/2 pakettia sinihomejuustoa tai vastaava määrä sinihomejuustomuruja
1 purkki Créme Bonjour Cuisine valkosipuli ja yrtit
1 tl mustapippuria
ruokaöljyä vuoan voitelemiseen

Öljyä laakea uunivuoka. Kuori punajuuret ja raasta ne kulhoon. Silppua sipuli ja sekoita se punajuuriraasteen joukkoon. Lisää sekaan sinihomejuusto murustettuna, Créme Bonjour Cuisine ja mustapippuri. Sekoita kaikki aineet ja kaada seos uunivuokaan. Paista 200 asteessa n. 1,5 tuntia.

P.S. Itse teen yleensä tätä punajuuri-sinihomejuustovuokaa kaksinkertaisella reseptillä, jolloin sitä jää myös pakastettavaksi. Muista joka tapauksessa käyttää tarpeeksi laakeaa vuokaa (esim. lasagne-vuoka soveltuu hyvin), ettei paistoksesta tule liian paksu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥