15. maaliskuuta 2011

Suklaakeksit eli chocolate chip cookies

Suklaasta on ilmeisesti muodostunut minulle jonkinlainen pakkomielle, kun himoitsen jatkuvasti suklaisia herkkuja.Tällä kertaa voin sentään puolustuksekseni sanoa, että nämä suklaakeksit räätälöitiin tuliaisiksi, vaikka taikina olikin niin iso, että keksejä jäi kotiinkin aikamoinen keko. No ainakaan virallisesti aloite leipomiseen ei kuitenkaan tullut omasta sokerihampaan kolotuksesta. ;)

Pääsimme nimittäin sunnuntaina ihastelemaan ystäväperheemme vastasyntynyttä poikaa ja halusin ehdottomasti viedä tuoreelle äidille jotain pientä tuliaisiksi. Suklaalevyjä kannetaan sairaalaan yleensä ovista ja ikkunoista, mutta imettävän äidin nauttima käsittelemätön suklaa aiheuttaa pienelle vauvalle usein mahanpuruja. Naistenlehtiäkin tavataan viedä synnyttäneelle, mutta kuka jaksaa lukea julkkisjuoruja, kun voi ihastella pientä tuhisevaa nyyttiä? Leikkokukat taas on niin perinteisiä, eli siksipä päätin leipoa tuliaisiksi keksejä.

Tämän reseptin löysin Kinuskissan ihanasta leivontablogista. Ystäväni vihaa kookosta, joten vaihdoin reseptissä alunperin käytetyt kookoshiutaleet tavallisiin kaurahiutaleisiin, mutta muuten toimin alkuperäisen reseptin mukaisesti. Ohjeessa taikinaan tulee suolaa 1 tl, joka äkkiseltään kuulostaa melko vähäiseltä määrältä, mutta jostain syystä keksit kuitenkin olivat paikoitellen jotenkin... Suolaisia? Niin, ihan kuin suola ei olisi sekoittunut kokonaan muihin aineksiin vaan jäänyt osittain itsenäisiksi kiteiksi.... Hmm, itse ajattelin seuraavalla kerralla leipoa tätä taikinaa puolitetulla suolan määrällä, katsotaan miltä sitten maistuvat.

Yhtä kaikki, kekseistä tuli kyllä oikein herkullisia näinkin ja Aviomies ainakin on vannoutuneena keksisyöppönä tähän reseptiin jo aivan rakastunut. Pyörittelin taikinasta lihapullan kokoisia palloja ja sain aikaiseksi n. 50-60 keksiä, mutta taikinastahan voi tehdä periamerikkalaiseen tapaan myös lautasen kokoisia cookieseja, jotka ainakin kalorimäärän perusteella kelpaisivat sitten jo lounaaksi. Kukin makunsa mukaan.

SUKLAAKEKSIT

5 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa (tai 0,5 tl, kuten itse ajattelin seuraavalla kerralla kokeilla)
250 g sulatettua voita
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
100 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
1 dl kaurahiutaleita (korvata voi kookoshiutaleilla, mantelirouheella/lastuilla tai muilla pähkinöillä)

Sekoita vehnäjauhoihin kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Sekoita hieman jäähtyneeseen voisulaan sokerit ja lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi joukkoon jauhoseos. Lisää rouhittu suklaa ja kaurahiutaleet. Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele lusikalla tai sormilla pyöritellen lihapullan kokoisia nokareita pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥