14. maaliskuuta 2011

Ook sää tosissas, että sä kasvissosekeitolla tavottelet Masterchef-titteliä?

Näin soimasi keittiömestari Risto Mikkola Suomen Masterchef-kilpailun kilpailijaa tässä taannoin ja tottahan se on, että kasvissosekeitto ei ole mitään näpertelyruokaa. Ei Keltaisen huvilan Rouvakaan kasvissosekeitolla tavoittele mitään palkintoja tai kunniamainintoja, mutta hyvää arkiruokaa kasvissosekeitto kuitenkin on.

Nerokkainta kasvissosekeitossa on mielestäni se, että keiton voi toteuttaa niin älyttömän monella tavalla. Laitetaanko perunaa, porkkanaa, bataattia, lanttua, naurista, purjoa, sipulia, palsternakkaa, paprikaa... Maustetaanko tuoreilla yrteillä vai valkosipulilla vai laittaisiko sittenkin molempia? Entäs sitten keiton notkistus: Kermaa? Tuorejuustoa? Sulatejuustoa? Kookosmaitoa? Ehkä sittenkin vain keitinlientä...

Kuva: The Thyme Foundation
Perinteisistä perinteisin kasvissosekeitto sisältää tässä taloudessa perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa ja paprikaa. Soseutetuista kasviksista taiotaan keitto tuorejuuston ja keitinliemen avulla ja viimeistelyyn riittää silputtu persilja. 

Kevään tullen kaipaan kuitenkin enemmän ja enemmän tuoreita yrttejä ja siksi päätin tällä kertaa rakentaa kasvissosekeitostani aavistuksen verran yrttisemmän kuin tavallisesti. Käytin valmistuksessa pohjana Reformin yrttiliemivalmistetta, joka on luomua eikä sisällä lisäaineita kuten natriumglutamaattia. Lisäksi valitsin keittooni tuoretta salviaa ja tuoretta timjamia, joka on tällä hetkellä lempiyrttini.

Timjami sopii ruoanlaittoon erinomaisesti, sillä sen maku ei juurikaan häviä kuumennettaessa. Ranskalaisessa keittiössähän timjami on aivan vakiokalustoa ja kanaruokien mausteena timjami (tuore tai kuivattu) on mielestäni aivan ehdoton. Kanafileet eivät oikeasti kaipaa mausteeksi kuin hyppysellisen kuivattua timjamia, suolaa ja mustapippuria ja maku on aivan uskomattoman ihana.

Salvia puolestaan on mausteyrttien raskassarjalainen, sillä sen maku on melko voimakas. Muista siis käyttää salviaa varovasti, kymmenkunta lehteäkin riittää antamaan kasvissosekeitolle makua! Perinteisesti salviaa on totuttu käyttämään rasvaisissa ruoissa poistamaan rasvan makua ja etenkin porsaanlihalle salvia on mainio kumppani. Esimerkiksi maailmakaikkeuden yksinkertaisimmat porsaspihvit Keltaisessa huvilassa syntyvät porsaanfileestä, joka maustetaan ensin rouhitulla suolalla ja mustapippurilla ja pihvin pintaan painetaan kiinni muutama salvianlehti. Muutaman minuutin paisto molemmin puolin ja pihvit ovat valmiit!


Tällä kertaa tein siis kasvissosekeiton perunasta, porkkanasta, kukkakaalista, sipulista, tuoreesta salviasta ja timjamista. Tuoreiden yrttien lisäksi sekaan eksyi yrttiliemikuutio, kevätsipulin makuista sulatejuustoa ja loraus kermaa. Tuloksena ihanan samettinen keitto, joka maistuu taivaalliselta tuoreen patongin tai ruisleivän kanssa. Tällä reseptillä valmistettaessa syötävää riittää seuraavallekin päivälle. Muista vaan käyttää riittävän isoa kattilaa, jotta kasvikset mahtuvat kunnolla kiehumaan.

Edullista, täyttävää ja herkullista ruokaa, olkaa hyvä!

Kuva: Jugalbandi
KASVISSOSEKEITTO

2 kg jauhoisia perunoita
1 kg porkkanoita
0,5 kg kukkakaalia
3 sipulia
1 yrttiliemikuutio
2 (á 200 g) pkt Pirkka kevätsipuli sulatejuustoa (mikä tahansa muukin sulatejuusto tai tuorejuusto käy)
2 dl kermaa
1/2 nippua tuoretta salviaa
1 nippu tuoretta timjamia
suolaa oman maun mukaan
(keitinlientä tarvittaessa)

Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Pese ja pilko kukkakaali. Laita isoon kattilaan niin paljon vettä, että kasvikset peittyvät, silppua joukkoon timjami, nypi keitinveteen salvianlehdet ja lisää keittoon vielä yrttiliemikuutio. Kiehauta kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Kaada ylimääräinen vesi kattilasta, mutta ota varan vuoksi talteen osa keitinvedestä, jotta voit käyttää sitä keiton notkistamiseen tarvittaessa. Lisää kasvisten joukkoon sulatejuusto ja kerma ja soseuta keitto. Lisää suolaa oman maun mukaan ja notkista keittoa tarvittaessa vielä keitinliemellä, jos keitto vaikuttaa liian paksulta.

Halutessasi voit kiehauttaa keiton vielä nopeasti, jotta kerman maku sekoittuu tasaisemmin keittoon, mutta se ei ole välttämätöntä. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥