4. maaliskuuta 2011

Kerta kiellon päälle: Riistakiusaus

Uuniruokien aika alkaa mielestäni olla tältä talvelta ohi ja uuniruokareseptit saavat jäädä odottamaan seuraavaa talvea. Ennen pataruokareseptien arkistointia aion esitellä teille kuitenkin vielä yhden herkullisen kiusauksen, joka on laiskan ja/tai kiireisen Rouvan pelastus. Kyseessä on Yhteishyvä-lehdestä poimimani riistakiusauksen ohje.

Alkuperäisen ohjeen olen valmistuksessa käyttämäni astian vuoksi kaksinkertaistanut lukuun ottamatta perunasuikaleiden määrää, joka on alkuperäisestä reseptistä muutettu puolitoistakertaiseksi. Puolittamalla ainesten määrän ja käyttämällä kilon verran perunasuikaleita saa kiusausta valmistettua pienemmässä vuoassa noin 4-5 hengen ateriaksi.

Kuva Prisma
Valmistin oman kiusaukseni siis wannabe-suurperheellisen Rouvan luottovuokaan, nimittäin Kermansaven 3,3-litraiseen Hotpot -pataan. Ostin tämän padan aikoinaan siksi, että halusin ISON vuoan, johon pystyy tekemään kerralla suuren määrän esim. makaroonilaatikkoa.

Vajaalla 50 eurolla sain ison padan, jota voi käyttää liedellä ja se kestää myös uunin, mikron, tiskikoneen ja pakastuksenkin. Hotpot-pata on kunnollista kivitavaraa ja sen sisäpinnalla on lasitus, joka tekee pesemisestäkin helppoa. Niille, jotka eivät kärsi samasta "tee ruokaa kokonaiselle armeijalle" -pakkomielteestä, löytyy myös pienempi, tilavuudeltaan 2-litrainen Hotpot -pata, jossa on muuten kaikki samat loistavat ominaisuudet kuin isommassakin padassa. Takaisin asiaan...

Vaikka olenkin huolella valmistetun tuoreen, terveellisen ja ravitsevan kotiruoan vankkumaton kannattaja, on minullakin toisinaan tarve reseptille, jonka avulla ateria valmistuu hävyttömän vähällä vaivalla. Voin kertoa, että vietettyäni päivän kotona yksin kahden lapsen kanssa kärsien samalla infernaalisesta migreenistä, olin todellakin valmis menemään sieltä missä aita on matalin. Soitto lähimpään pizzeriaan olisi tietysti varmasti vieläkin yksinkertaisempaa, mutta tämän reseptin avulla sain kuitenkin aikaiseksi ruokaa, joka on terveellisempää kuin einekset tai roskaruoka.

Tämä riistakiusaus on siis ohjeen mukaisesti valmistettuna tehty pakastealtaan antimista, mutta onneksi käytetyt tuotteet eivät kuitenkaan ole mitään lisäainepotpureita vaan kyse on puhtaista ja yksinkertaisista aineksista. Näiden pakasteiden avulla säästin itseltäni pilkkomisen vaivan luopumatta silti kaikista periaatteistani.

Teollisesti valmistetut pakasteet eivät ole tuoreisiin vihanneksiin ja lihaan verrattuna edullisia tai varsinkaan ekologisia, mutta puolustavat kyllä paikkaansa silloin, kun ruoanlaiton kanssa on kova kiire tai kotona on muuten hektinen tilanne. Sitä paitsi silloin kun energiaa ja aikaa on enemmän, tämän ruoan voi toki valmistaa tuoreista vihanneksistakin ja lihana voi käyttää vaikka hirvenlihaa, jos sattuu kuulumaan niihin onnekkaisiin, joilla sitä varastoissaan on. Ilman sen enempiä selittelyjä ja tekosyitä, tässä resepti oivaan kaaospäivän kiusaukseen.

RIISTAKIUSAUS

480 g (= 2 pakettia) saksanhirvikäristystä (pakaste)
2 rkl juoksevaa margariinia
ripaus rouhittua mustapippuria
2 tl suolaa
1,5 pussia (1,5 kg) pakasteperunasuikaleita
2 pussia (à 180 g) pakastesuikalejuureksia
4 dl ruokakermaa
300 g smetanaa
 
Kuumenna rasva pannulla ja lisää jäinen liha. Kääntele lihapalaa pannulla ja irrota viipale kerrallaan. Anna ruskistua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä voideltuun, laakeaan uunivuokaan puoli pussillista perunasuikaleita. Levitä perunoiden päälle liha. Kaada päälle juurekset ja levitä päälle loput perunat. Sekoita kerma ja smetana. Kaada seos vuokaan.

Kypsennä kiusausta 225-asteisen uunin alatasolla 30 minuuttia. Laske lämpöä 200-asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Anna vetäytyä foliolla peitettynä noin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

P. S. Nyt on jo maaliskuu ja ilmatkin alkavat tosiaan olla jo leppoisan keväiset. Lämpenevän sään myötä ainakin minun alkaa tehdä mieli myös kevyempää ruokaa. Haussa siis keväisiä reseptejä, sillä Rouva kaipaa nyt raikkaita ja ruokaisia salaatteja, kuumia keittoja, paljon mausteita, makuja ja iloisen värisiä vihanneksia! Leivonnan saralla on ennen pääsiäispaastoon laskeutumista päästävä vielä nauttimaan laskiaispullista, siinä siis tämän viikonlopun projekti. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥