19. helmikuuta 2011

Mummon hernekeitto on maailman parasta!

Kerroin jo aiemmin, että inhoan hernekeittoa paitsi jos se on mummoni itse tekemää. En ole siis moneen vuoteen syönyt hernekeittoa ollenkaan, enkä ole tarjonnut sitä esikoisellenikaan, vaikka hän onkin siitä kertonut pitävänsä kovasti. Vihdoin ja viimein kuitenkin rohkaistuin ja ostin kuivattuja herneitä, päätin nimittäin tehdä kunnon hernekeittoa ja aivan itse.

Ensimmäiseksi soitin tietysti neuvottelupuhelun mummolle ja kärtin hänen hernekeittoireseptinsä. Tiesin, ettei minulla ole mitään mahdollisuuksia onnistua täydellisen hernekeiton valmistamisessa, ellen tekisi sitä tismalleen mummoni ohjeiden mukaisesti. Mummon reseptin saatuani siis ryhdyin koitokseen ja ilokseni voin nyt raportoida keiton onnistuneen täydellisesti! Jopa viime aikoina ankarasti nirsoillut esikoiseni söi lautasen tyhjäksi ja totesi "äiti, tää maistui ihan tavalliselta ruoalta!" Tähänkö on menty, että paras kiitos lapselta on kun ruoan sanotaan maistuvan tavalliselta?!

No, joka tapauksessa keiton kanssa tarjosin tietysti lapsuuteni hernekeittotorstaita kunnioittaakseni perunarieskaa. Perunarieskojen valmistukseen käytän Pirkan reseptiä, jolla rieskat valmistuvat tosi helposti ja nopeasti.

Tätä hittiruokaa täytyy tehdä uudestaankin, jos vaikka laskiaisena seuraavan kerran ja laskiaiseenhan ei ole enää kuin pari viikkoa. Aah, sitten pääsee pulkkamäkeen ja saa taas laskiaispullia...

MUMMON HERNEKEITTO (maailman paras!)

500 g kuivattuja herneitä
2,5 litraa vettä
2 tl suolaa
2 tl meiramia
3 rkl sinappia
1 sipuli
500 g palvikinkkua tai savustettua sianlihaa

Mittaa vesi ja lisää suola, anna herneiden liota vedessä yön yli. Laita herneet kiehumaan liotusvedessä ja anna keiton porista hiljalleen ainakin tunnin, mielellään kahden verran ennen kuin lisäät muita aineita. Muista hämmentää silloin tällöin, ettei keitto pala pohjaan. Silppua sipuli ja liha aivan pieneksi ja lisää keiton joukkoon. Lisää meirami ja sinappi. Anna keiton kypsyä hiljaisella lämmöllä kaikkinensa noin 4 tuntia ennen ruokailua.

HELPOT JA NOPEAT PERUNARIESKAT

16 kpl

1 pussi (500g) perunasoseaineksia (pakaste) + 2 dl maitoa
tai
7 dl valmista perunamuusia

½ tl suolaa
n. 3 dl täysjyväohrajauhoja
1 kananmuna

Kaada perunasoseainekset mikrokulhoon ja lisää maito. Peitä kannella ja kuumenna mikrossa (650 W) 5 - 10 minuuttia, kunnes sose on tasaista tai käytä itse tehtyä perunamuusia. Sekoita jäähtyneen perunasoseen joukkoon suola, jauhot ja muna. Jätä taikina pehmeäksi.

Jaa taikina kahdelle leivinpaperille uunipellin päälle kahdeksaksi keoksi. Ripottele pinnalle jauhoja ja taputtele ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla ja paista uunin alatasolla 250 asteessa 10 - 15 minuuttia. Tarjoa rieskat lämpiminä voin kanssa.

2 kommenttia:

  1. aaa nam nam : )
    kuulostaa todella hyvältä

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kyllä kokeilla. Vaikka keitto onkin slow foodia sanan varsinaisessa merkityksessä, on se silti vaivatonta valmistaa. Herneet likoavat itsestään ja lihan + sipulin pilkkomisen lisäksi riittää kun piipahtaa kattilan äärellä kerran pari tunnissa. Keittoaikakaan ei ole niin kiveen hakattu, itse esim. laitoin keiton tulille klo 11, lisäsin lihat ja mausteet klo 14 ja syömään käytiin klo 17. Pienellä lämmöllä kun keittelee, ei haittaa vaikka keitto hautuisi kuusi tai kahdeksankin tuntia, mutta paljon alle neljän tunnin ei mummoni mielestä kannata mennä vaikka hernekeiton muualla väitetäänkin valmistuvan kahdessa tunnissa.

    VastaaPoista

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥