7. helmikuuta 2011

Asemasota keittiössä

Keltaisen huvilan keittiössä on koko viime viikko leivottu ja kokeiltu uusia ruokareseptejä siihen tahtiin, ettei Rouva ole ehtinyt edellisiä päivittämään blogiin, kun sormet on syyhynneet jo seuraavan ruoan kimpussa. Innoitukseni tähän Uusien Reseptien Tehoviikkoon sain 5-vuotiaalta esikoiseltani, joka suhtautuu tällä hetkellä kaikkeen valmistamaani ruokaan suurella epäluuloisuudella. Laitoin nimittäin lautaselle aivan mitä tahansa, niin lopputuloksena on lähes koskematon annos ja pontevasti lausuttu "mulla ei ole nälkä!"

Luulisi, että olen jo viiden vuoden aikana oppinut suhtautumaan esikoiseni suuresti vaihtelevaan ruokahaluun zeniläisellä tyyneydellä, mutta ehei. Viime kuukausina neiti olisi elänyt pelkällä tuorekurkulla ja Pyhällä Hengellä, ellen olisi yrittänyt puuttua asiaan. Vaikka tiedän, että jossain vaiheessa ruokahalu taas palaa, niin en ole siltikään voinut olla sortumatta uhkailuun, kiristykseen ja lahjontaan ruokailujen kanssa. "Ota vielä yksi lusikallinen tai et saa lisää kurkkua...", "jos et maista ollenkaan, et saa jälkiruokaa...", "vielä kaksi haarukallista niin saat kaakaota iltapalalla...". Huoh.

Tästä jatkuvasta taistelusta suivaantuneena päätin tehdä vaihteeksi ruokaa vain oman makuni mukaan, on kai aivan sama hylkääkö lapsi aterian siksi, että se on kunnon ruokaa vai siksi, että se on reippaasti maustettua kunnon ruokaa? Soittakaa vaan lastensuojeluviranomaisille, ei täällä kuitenkaan anneta lasten nälkää nähdä.

Tässä siis ihana ohje tuliseen ja maistuvaan uuniruokaan. Alkuperäinen ohje on tässä tuplattu, jotta sain tehtyä kokonaisen uunivuoallisen kerralla. Ruoan tulisuutta voi muuten helposti säännöstellä valitsemalla oman maun mukaan joko vahvempaa tai miedompaa salsaa. Kunnolla tulisen ruoasta saa kahdella salsapurkillisella, mutta yhdellä purkillisella mietoa salsaa  ruokaan tulee vain lempeä "potku". Itse käytin savustetusta chilpotle-chilistä tehtyä salsaa, siitä tuli ruokaan tosi ihana savun maku. Myös lisukkeeksi asetettavien kasvisten, guacamolen ja tulisuutta taittavan jogurtin määrän voi jokainen tietenkin päättää itse.



MEKSIKOLAINEN JAUHELIHAPAISTOS

Pohja:
8 dl vettä
1 lihaliemikuutio
4 dl täysjyväriisiä
4 kananmunaa

Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

Täyte:
800 g naudan paistijauhelihaa
300 g purjoa
5 valkosipulinkynttä
1-2 prk (à 320 g) salsakastiketta
(1-2 dl maitoa tarvittaessa)
4 kananmunaa

Pinnalle:
2 rasiaa kirsikkatomaatteja (tai vastaava määrä tavallisia tomaatteja/ miniluumutomaatteja)
1 kurkku
1-2 tlk guacamoledippiä
persiljaa

Lisäksi:
turkkilaista jogurttia

Keitä riisi lihaliemessä. Anna riisin jäähtyä ja lisää joukkoon kevyesti vatkatut munat. Levitä riisiseos hyvin voidellun vuoan pohjalle ja reunoille.
Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää joukkoon purjo, valkosipuli ja salsakastike. Jos seos tuntuu tarvitsevan lisää nestettä, voit laittaa joukkoon maitoa. Hauduta muutama minuutti. Anna jauhelihaseoksen jäähtyä hetken aikaa ja sekoita joukkoon kevyesti vatkatut munat.
Levitä jauhelihaseos vuokaan riisin päälle. Paista vuokaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia.
Ota vuoka uunista ja anna vetäytyä foliolla peitettynä. Halkaise tomaatit tarvittaessa ja kuutioi kurkku. Lusikoi lämpimän piirakan paistoksen pinnalle guacamoledippiä ja ripottele päälle tomaatit ja kurkkukuutiot. Hienonna pinnalle persiljaa. Tarjoa lisäksi jogurttia.

(Alkuperäinen resepti Pirkka 1-2/2011)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Rouva kiittää kommentistasi. ♥